Zdaje się, że cynamonu nie trzeba nikomu przedstawiać. Ta przyprawa urozmaica smak zarówno słodkich, jak i wytrawnych dań. Jest również dostępna niemal w każdym sklepie spożywczym. Okazuje się jednak, że oprócz ciekawych doznań smakowych, których dostarcza, posiada też wiele zdrowotnych właściwości. Często słyszy się, że cynamon na odchudzanie i problemy trawienne sprawdza się najlepiej. Czy rzeczywiście pomaga?
Niepowtarzalny aromat i właściwości zdrowotne, czyli cała prawda na temat cynamonu
Wiele osób posiada w swojej kuchni cynamon i dodaje go do ulubionych dań, napojów i innych przekąsek. Jego smak ma swoich zwolenników i przeciwników, jednak zdecydowanie nie można odmówić tej przyprawie charakterystycznego smaku, którego nie da się pomylić z żadnym innym. Okazuje się, że ta znana wszystkim przyprawa wykazuje wiele pozytywnych właściwości dla utrzymania dobrej kondycji organizmu. Na co wpływa? Jej główne zalety to m.in.:
– usprawnianie funkcji trawiennych,
– działanie witalizujące,
– wspomaganie w niwelowaniu biegunek,
– to źródło żelaza i wapnia.
Niemały wpływ na sprawne działanie przewodu pokarmowego jest dobrą podstawą ku temu, by uznać cynamon za środek wspomagający utrzymanie prawidłowej masy ciała lub pomagający zrzucić zbędne kilogramy.
Odchudzanie z cynamonem – czy to możliwe?
To prawda, że cynamon może wykazywać pozytywny wpływ na redukcję tkanki tłuszczowej, jednak na wstępie warto zaznaczyć, że nie jest on cudowną substancją, dzięki której traci się kilogramy w mgnieniu oka. Szybkie tempo odchudzania zadecydowanie nie sprzyja długotrwałym efektom i zawsze pozostawia spustoszenie w organizmie. Decydując się na dietę redukcyjną i zwiększenie aktywności fizycznej, cynamon może okazać się świetnym wspomagaczem, który wpływa na efektywność procesu odchudzania.
Jakie właściwości cynamonu sprawiają, że może on usprawniać odchudzanie? Na pierwszy plan wysuwają się cechy rozgrzewające, które przyczyniają się do tego, ze organizm szybciej spala kalorie, a także zwiększa się przemiana materii. Wiele osób podkreśla również, że cynamon obniża poziom cukru we krwi oraz daje poczucie sytości. Co ważne, oprócz dodawania przyprawy do ulubionych wypieków, owsianki lub kawy, ciekawym sposobem na to, by regularnie przyjmować cynamon, jest picie wody z jego dodatkiem. Przygotowanie takiego napoju jest bardzo proste – wystarczy wrzucić kilka lasek przyprawy do wody i pozostawić na kilka godzin w lodówce. Oczywiście w sezonie jesienno-zimowym warto dodawać cynamon do herbat – w połączeniu z imbirem lub owocami tworzy się rozgrzewająca mieszkanka nie do zastąpienia.
Cynamon – zarówno ze względu na szerokie właściwości zdrowotne, jak i ciekawe walory smakowe – warto wykorzystywać w swojej kuchni.