Strona główna Zdrowie

Tutaj jesteś

Poznaj najlepsze źródła kwasów omega-3

Zdrowie
kwasy omega
Data publikacji: 2021-12-07 Data aktualizacji: 2025-01-30

Kwasy omega 3 mają wiele zalet i pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego mózgu, serca oraz wzroku. Koniecznie należy zadbać, by ich odpowiednia ilość znalazła się w naszej diecie. Jakie źródła kwasów omega 3 są najłatwiej dostępne?

Kwasy omega 3 – co to jest?

Kwasy omega 3 stanowią bardzo ważny element naszej diety. Należą one do wielonasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są syntetyzowane w organizmie człowieka. Mogą ulegać przemianie enzymatycznej w trakcie której powstają substancje fizjologiczne takie jak prostaglandyny, tromboksany, lipoksyny, prostacykliny czy leukotrieny.

Kwasy omega 3 mają właściwości przeciwnowotworowe, wspomagają pracę mózgu, a także wzroku. Trzeba również pamiętać, że mają wpływ na pracę serca, wzmacniają kości oraz stawy. Ich niedobór w organizmie będzie również odbijał się na wyglądzie skóry oraz odporności organizmu. Kwasy omega 3 stymulują układ immunologiczny.

Źródła kwasów omega 3

Kwasy omega 3 można uzupełnić spożywają ryby. Warto jeść makrele wędzone, łososia, sardynki w oleju, pstrąga, świeżego śledzia czy makrelę. Kwasy omega 3 znajdziemy również w mintaju, pandze czy karpiu.

Wybierając ryby, warto sprawdzić miejsce ich połowu. Najlepsze są ryby, które zostały złowione w zbiornikach wodnych na południowym Pacyfiku. Warto również pamiętać, by wybierać ryby mniejsze, które mają znacznie mniej metali ciężkich i dzięki temu są dla nas zdrowsze.

Skorupiaki oraz algi również należy spożywać chcąc uzupełnić kwasy omega 3.

Źródła kwasów omega 3 – calanoil.pl to również oleje roślinne oraz orzechy i nasiona. Warto spożywać olej z pestek winogron, kukurydziany, arachidowy, lniany, sezamowy czy oliwę z oliwek. Nie należy również rezygnować z masła, które również jest bogate w kwasy omega 3.

Koniecznie trzeba pamiętać, że kwasy omega 3 spełniają swoją funkcję wyłącznie, gdy nie są poddawane obróbce termicznej. Olej, margaryna czy masło, które podgrzejemy tracą swoje właściwości.

Ważne w diecie są również orzechy oraz migdały, które również zawierają kwasy omega 3. Nie można również zapomnieć o awokado, które jest owocem o wielu zaletach. Świetnie komponuje się jako dodatek do sałatek, można wykorzystać je jako dodatek do chleba, gdzie zastąpi masło.

Awokado można również wykorzystać jako dodatek do soków, które samodzielnie przygotujemy w domu.

Kwasy omega 3 są konieczne w naszej diecie. Ich niedobór grozi problemami z suchością skóry, zaburzeniami koncentracji i pamięci. Można również spodziewać się osłabionej odporności, która będzie objawiała się częstymi infekcjami. Niedobór kwasów omega 3 odbije się również na stanie naszych włosów, które będą kruche i łamliwe.

Redakcja nwonews.pl

W redakcji nwonews.pl z pasją zgłębiamy tematy związane z domem, urodą, zdrowiem, biznesem i internetem. Chętnie dzielimy się naszą wiedzą, aby nawet najbardziej złożone zagadnienia stały się proste i zrozumiałe. Naszym celem jest inspirować i pomagać czytelnikom w codziennych wyborach.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?