3 Grzybica układu pokarmowego (Candida Albicans) - Nwonews.pl
Witaj w serwisie nwo!

Serwis nwo powstał z myślą o ludziach poszukujących prawdy o otaczającym nas świecie.

Jeśli podobnie jak my masz już dość ciągłych kłamstw, interesujesz się poruszaną w naszym portalu tematyką, posiadasz informacje którymi chciałbyś się podzielić lub piszesz artykuły tematyczne - zarejestruj się! Rejestracja zajmie ci tylko chwilę dając dostęp do wielu dodatkowych możliwości.

Logowanie
Nie pamiętasz hasła?
Zarejestruj się!

Newsy z sieci

Grzybica układu pokarmowego (Candida Albicans)

Ostatnimi czasy drastycznie wzrosła liczba osób zapadających na tą przewlekłą chorobę(...) Przyczynami jej występowania są m.in zła dieta, życie w stresie

 

Candida Albicans

Grzybica układu pokarmowego

 

Ostatnimi czasy drastycznie wzrosła liczba osób zapadających na tą przewlekłą chorobę, która wyjątkowo łatwo się rozwija w wyniku wystąpienia odpowiednich czynników (zostaną omówione w dalszej części). Najczęściej dotyka tych, którzy żyją: w biegu i ciągłym stresie wśród społeczeństw wysoko uprzemysłowionych. Obecnie na grzybice różnego typu choruje 80% populacji całego świata. Najpowszechniej występującą i nastręczającą najwięcej problemów jest Drożdżyca układu pokarmowego. W artykule skoncentruję się właśnie na niej.

 

Czemu zamiennie używa się nazw Drożdżyca i Grzybica?

Dlatego, że jest to wynik patologicznej metamorfozy!

Występująca naturalnie w jelitach flora bakteryjna, składa się z licznych mikroorganizmów, głównie bakterii, ale także wirusów i drożdży. Mikroby te wspomagają przemianę metaboliczną (głównie ma to charakter procesów fermentacyjnych np. w przypadku beztlenowych bakterii) na zasadzie pożytecznej symbiozy lub komensalizmu, zachowując homeostazę - równowagę w ilości poszczególnych drobnoustrojów zamieszkujących jelito grube.

Komensalem określa się współbiesiadnika, który zjada to, co akurat nie zostało w pełni przetrawione. I taką właśnie rolę spełniają drożdżaki... jednak tylko do czasu.

Wyobraźmy sobie sytuację, w której często zażywamy antybiotyki w celu zwalczania bakterii i wirusów chorobowych. Nikt jednak nie udziela nam bezpośredniej informacji, że w wyniku ich stosowania wyniszczamy również te bakterie i wirusy, które wspomagają procesy trawienne w jelicie grubym (tutaj znajduje się najwięcej pożytecznych mikrobów w całym układzie pokarmowym!). Efektem zażywania antybiotyków jest zaburzenie proporcji pomiędzy liczbą bakterii, wirusów i drożdży, na korzyść tych ostatnich (w normalnych warunkach stanowią około 1% z pośród flory jelitowej).

Jeśli nie przyjmujesz antybiotyków, to nie znaczy, że ciebie problem Drożdżycy nie dotyczy, bądź nie może dotknąć, ponieważ podobna sytuacja ma miejsce u osób odżywiających się produktami zawierającymi skrobię: bułki, chleb, płatki zbożowe, kluski, makaron, ziemniaki, ryż, czy kasza. Jest to niewłaściwy sposób odżywiania, gdyż w jego następstwie spore ilości cukrów docierają do jelita grubego, stanowiąc właśnie pożywkę dla Candida albicans.

Drożdżaki to zarodniki, potrafiące w sprzyjających okolicznościach rozrosnąć się do postaci grzybów!

Te zarodniki w odróżnieniu do innych sporów nie są wyłącznie formą przetrwalnikową, ponieważ potrafią odżywiać się samodzielnie, niczym drożdże. Nie mają przewodów pokarmowych ani nie wydzielają żadnych enzymów trawiennych. Odpowiada im niestabilne, półpłynne podłoże, z którego wchłaniają przez ściany komórkowe rozpuszczone w wodzie cukry proste (odżywianie bierne). Idealnym podłożem zatem będzie masa kałowa.

Wydzielany przez Candidę Albicans w trakcie procesów fermentacyjnych alkohol, sprowadza zagładę na symbiotyczne bakterie, które produkują coraz mniej witamin. W następstwie tego, słabnie całościowa kondycja organizmu, a więc też i pojedyncze komórki, również nabłonka jelitowego. Powstają w jelicie nadżerki, którymi drożdżaki przenikają do krwioobiegu.

Krew jest półpłynna i bogata w cukier, zatem stanowi wymarzone podłoże dla Drożdżaka. Na zainfekowanie krwi nie pozwala system odpornościowy, chyba że dochodzi do skrajnego osłabienia odporności i system przestaje być w pełni aktywny. Wtedy te drożdże, którym uda się przetrwać rozprzestrzeniają się po całym organizmie i w niedługim czasie dochodzi do metamorfozy.

Candida Albicans trafiając na osłabione tkanki wrasta w podłoże (tkankę żywiciela). Wytwarzając enzymy trawienne, rozkładają komórki na substancje łatwe do wchłonięcia, przyswajając je przez ścianę komórkową, ponieważ nie posiadają przewodu pokarmowego. Zaczyna się wytwarzanie segmentów nitkowatej plechy, która wrasta, aż do momentu natknięcia się na zdrową tkankę, pokrywając kolejne martwe komórki z niedoborem witamin (odżywiają się fragmentami obumarłych komórek).

Bardzo ważne jest to, że nie atakuje komórek zdrowych, a pożywia się tymi słabymi i upośledzonymi. Zapobiega to rozprzestrzenianiu się np. Gronkowca Złocistego (łac. Staphylococcus aureus), który już bezwzględnie infekuje zarówno zdrowe jak i chore komórki, upośledzając trwale cały organizm.

 

Jak powstrzymać niepohamowany apetyt Candida Albicans?

Szybkość wzrostu grzyba zależy głównie od ilości dostępnego pożywienia, czyli uszkodzonych tkanek. W celu powstrzymania jego ekspansji należy przywrócić prawidłowe funkcjonowanie systemu odpornościowego, co uniemożliwi przemieszczanie się zarodników wraz z kriwą, a także odtworzyć florę bakteryjną w układzie pokarmowym, co zahamuje jego dalszy wzrost, z powodu braku podłoża, na którym można by zakładać grzybnie, a także wzmożonej rywalizacji o pokarm, z innymi mikrobami. Zagrzybienie stopniowo się cofnie.

 

Zatem raz jeszcze, skąd się bierze?

Powodów jest wiele, jednak wymienię te najczęstsze. Pojedynczo występujące lub w kombinacji, poniższe wymienione czynniki sprzyjają przerostowi drożdży w naszych jelitach. A oto i one:

>>> częste przyjmowanie antybiotyków
>>> osłabiony system immunologiczny
>>> nagminne picie przegotowanej wody
>>> dieta bogata w proste węglowodany (ziemniaki, pieczywo)
>>> zażywanie pigułek antykoncepcyjnych i sterydowych
>>> długotrwały stres i wyczerpanie organizmu
>>> brak snu i wypoczynku
>>> nadużywanie cukru (nadmierna ilość spożywanych słodyczy)
>>> dieta bogata w mięso i mleko (zawierają antybiotyki, hormony i sterydy)
>>> częste spożywanie fast foods (hamburgery, hot dogi, pizza, gotowe posiłki)
>>> niskie spożycie warzyw
>>> nadużywanie kawy, alkoholu, nikotyny, narkotyków
>>> spożywanie słodzonych i gazowanych napojów, również soku w kartonach
>>> spożywanie w dużych ilościach keczupu, musztardy, octu, produktów wędzonych, sfermentowanych
>>> przebywanie w pomieszczeniach wilgotnych, zakurzonych, klimatyzowanych
>>> częste badanie rentgenowskie

 

Jakie objawy towarzyszą Kandydozie?

Do najczęściej występujących symptomów należą:

>>> alergie na pokarm
>>> zaniki pamięci (krótka pamięć)
>>> alkoholizm
>>> krytykanctwo
>>> sucha cera
>>> astma
>>> lupus (toczeń)
>>> swędzenie odbytu i skóry
>>> ataki paniki i płaczu
>>> zwiększone łaknienie na słodycze
>>> trądzik młodzieńczy (acne)
>>> biały nalot na języku, którego ciężko się pozbyć
>>> mrowienie w kończynach
>>> ubytek tkanki kostnej, utrata wagi
>>> bezsenność
>>> mroczki przed oczami
>>> ucisk w klatce piersiowej
>>> bóle brzucha
>>> utrata włosów
>>> bóle głowy
>>> nadmierna pobudliwość lub apatia
>>> brak koordynacji ruchowej
>>> nadmierne pocenie się
>>> brak koncentracji
>>> depresja
>>> wrzody
>>> ciągłe odchrząkiwanie
>>> nerwowość, wybuchowość
>>> wykwity skórne i łuszczyca
>>> ciągłe zmęczenie, w tym wyczerpanie po przebudzeniu
>>> niecierpliwość, ospałość, leniwość
>>> ciężkie miesiączki
>>> niestrawność
>>> zaburzenia wzrokowe
>>> częste infekcje
>>> niska temperatura ciała
>>> częste oddawanie moczu (w tym pieczenie cewki)
>>> zapalenia dróg moczowych
>>> gazy, wzdęcia, odbijanie się, czkawki
>>> hemoroidy
>>> zapalenia paznokci
>>> impotencja
>>> zapalenia uszu u dzieci,
>>> zapalenia zatok (przeziębienia)
>>> kłopoty w nauce
>>> pogorszenie objawów w wilgoci
>>> zimne dłonie i stopy
>>> kłopoty decyzyjne
>>> złe samopoczucie i niska samoocena
>>> przedwczesne starzenie się
>>> zły zapach ciała i z ust
>>> spuchnięta twarz

 

Jamal

 

Źródła:

Piwnicki Henryk; "Objawy, przyczyny i leczenie przerostu drożdży w organizmie (Candida Albicans)";

www.chatawujatoma.net;

www. bioslone.pl

Komentarz polityczny | Witold Gadowski: Rosjanie są w stanie kierować rzeszą uc...
Naukowcy: w 2017 roku Ziemię czeka piekło klimatyczne Naukowcy wzywają Zi...
Rosyjskie i ukraińskie służby specjalne rozgrywają kwestię antypolskich atak&...
Suwerenność informacyjna W stosunkach międzynarodowych pojęcie suwerennośc...
Polski ekspert: „Barierą dla Rosji jest Łukaszenko, jeśli go zabraknie &n...
Furiatto (03 / 07 / 2012)
0

@Jamal, cieszę się że dodałeś ten temat na forum, osobiście nosiłem się z tym zamiarem już dłuższy czas :) Ze swej strony dodam ten LINK o jej leczeniu ( testuję od dwóch tygodni dietę zawartą w artykule, efekty są rewelacyjne, lepsze samopoczucie, brak chronicznego zmęczenia, i , co ciekawe, zapomniałem co to łupież :) )  Poza tym libido pierwsza klasa :D . Polecam! I serdecznie pozdrawiam :)

Odpowiedz
Soonic (03 / 07 / 2012)
0

Drogie koleżanki i koledzy.

Jeśli chcecie efektywnie pozbyć się drożdży bez diametralnych zmian nawyków żywieniowych polecam 2 opcje.

- intrakt z glistnika (jaskółczego ziela)

- wprowadzenie do diety dużej ilości fitoncydów (czosnek, cebula, rzodkiew, chrzan, por)

Sprawdzone działanie :)

Odpowiedz
Ferdinando (03 / 07 / 2012)
0

Witam


Temat godny polecenia sam mialem i sie uporalem tzn. nie da sie tego pozbyc mozna to uspic i sie pilnowac zeby sie nie obudzilo. Co mnie dreczylo przez to dranstwo, to moge napisac jesli ktos bedzie chcial.

Odpowiedz
Furiatto (05 / 07 / 2012)
0

@Ferdinando: jestem osobiście bardzo ciekawy Twoich doświadczeń w tej kwestii... Może w postaci artykułu na tej stronie? Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz
Zojka (02 / 07 / 2012)
0

Nie zgadzam się z opinią, co do ziemniaków, nie tylko są bogate w witaminy , minerały, białka  skrobie, węglowodany... ale również są niskokaloryczne, ja jem je od lat  i to niemal codziennie w różnej postaci i na grzybice układu pokarmowego nie chorowałam.

Odpowiedz
Mlody (03 / 07 / 2012)
0

po przeczytaniu mam wrazenie ze kazdy z nas na to choruje.. cos w stylu: "mężczyzna lub kobieta w wieku 18-75 lat, kolor włosów czarny lub blond, wysoki lub niski, przysadzisty lub szczupły, kolor skóry czarny lub biały, nie wykluczone pochodzenie z krajów azjatyckich"

Odpowiedz
Nicknick (03 / 07 / 2012)
0

warzywa owoce, kasze , ryby, czasem mieso woda, trening (tak aby lało się duzo potu), po wysiłku minerały. Unikać słodkiego

Odpowiedz
La Pacho (04 / 07 / 2012)
0

Problem z Candidą polega na tym, iż trawi ona większą część społeczeństwa, lecz jest to ignorowane, dopuki nie "wylezie człowiekowi uszami"...Pamiętać należy, iż można na to umrzeć, zbierając po drodze pokażnej grubości kartę chorobową, czasem nawet kończąc w psychiatryku. Biznes się kręci...Osobiście byłem już blisko zejścia  z tego świata, przez to właśnie gówno. Na szczęście instynkt kazał mi pokazać środkowy palec lekarzom wyśmiewającym moją własną, prawidłową diagnozę i przepisującym mi coraz to nowe antybiotyki. Jakoś mi się udało...Myślę jednak, że gdyby nie internet, już bym nie żył :-( Cóż, Grzybica niewątpliwie otworzyła mi oczy na fakt, że światem rządzi zło. Przyszło to do mnie, gdy stojąc w jednym z hipermarketów nie mogłem w zasadzie kupic nic do zjedzenia...Wtedy natychmiast zrozumiałem, iż to nie jest przypadek. Pół roku później obejrzałem w sieci film "Wezwanie do przebudzenia" i się niejako potwierdziło.

@Furiatto-  Po 2 tygodniach poprawa oznacza jedynie, iż było z Tobą całkiem ok. Tak trzymaj.

@Soonic- Czosnek i cebulka zamiast zmiany nawyków żywieniowych...Fajnie by było. Niestey, grzyby mają wielką moc...

@Ferdinando- Tak jak piszesz. U mnie po roku diety makrobiotycznej bez mięsa, przy stosowaniu ziół itd. grzybek obudził się po weekendzie z piwkiem..:-( Czyli niestety, ale teoria Soonica nie działa, choćbym chciał..;-)

Odpowiedz
Ghd (03 / 07 / 2012)
0

podstawą jest odrzucenie wszystkiego co jest na mące czyli chleb,ciasta,słodycze,bułeczki poza tym przetestowałem tak z ciekawosci na sobie antybiotyk przeciw grzybiczny lekarz nie chciał mi go przepisać poniweaż stwierdził że to jest nie możliwe żebym miał kandide ale nie odpusciłem i przepisał mi, jedna tabletka dziennie i ku moiemu zdziwieniu skóra zaczeła się samoczynnie oczyszczać tworzyły się jakies ropne pęcherze z których wypływała żółta maz to była niszczona candida ktrą organizm próbował sie pozbyć przez skóre z moich obserwacji wynika iż pożywienie ma duze znaczenie dła naszego zdrowia a candida to ukryty grzyb wywołujący wiele dolegliwosci z którymi lekarze sobie nie radzą,podejrzewam również że candida może wywoływać raka jelit tzw,polipy  obserwacje członka rodziny który miał raka jelita doprowadziły mnie do wniosku że czerwone wino likwiduje go

Odpowiedz
Jamal (05 / 07 / 2012)
0

W następnym artykule o zdrowiu i odżywianiu zamieszczę sprawdzone na sobie metody walki z Kandydozą.

A na chwilę obecną odradzam stanowczo:

- "drożdżówki", a także chleb (ograniczyć do niezbędnego minimum)

- łakocie wszelkiej maści (zużywam do 1kg cukru w miesiącu, a od jakiegoś czasu kubki smakowe pozwalają mi wyczuwać naturalną słodycz z jedzenia, bardzo przyjemne uczucie)

- piwo

- zażywanie farmakologicznych antybiotyków (naturalne można stosować z powodzeniem)

- zarywanie nocy

- nadmierny wysiłek (jeśli nie wyklucza tego praca)

 

Można zacząć stosować:

- Ventrol Oleofarmu (po 10 butelce 0,5l można przywyknąć, nawet mi zaczął smakować)

- Spirulinę i chlorellę (dwie odmiany alg, które zawierają liczne, łatwo przyswajalne witaminy, pozwalają też odżyć florze bakteryjnej w jelicie)

- Zieloną herbatę (0,3l nie częściej niż 5, 6 razy w tygodniu, inaczej wypłucze zbyt dużo cennych związków)

- Owoce lecz nie więcej niż 30dg dziennie! To bardzo ważne, ponieważ mimo tego, że zawierają witaminy, to również dostarczają drożdżakom podmokłe podłoże, z którego te z pewnością skorzystają.

- Orzechy ale oprócz pistacjowych i ziemnych

 

Reszta w artykule

Odpowiedz
Soonic (06 / 07 / 2012)
0

@La Pacho

Nie znasz potęgi glistnika (alkaloidów) i fitoncydów :)

Odpowiedz
Ultra_brat (09 / 07 / 2012)
0

Ja też miałem z tym grzybkiem przygodę, alergia podobno nie do wyleczenia ale olałem lekarza rodzinnego i wyleczyłem się sam. Polecam książkę dr. Janusa ,,Nie daj się zjeść grzybom Candida", mnie pomogła ale z małymi modyfikacjami.

Odpowiedz
Find (12 / 07 / 2012)
0

www.bioslone.pl - nic dodać, nic ująć.

Odpowiedz
Riza (11 / 07 / 2012)
0

Generalnie wszystkie objawy jakie możliwe- bez sensu, nikt do tego nie dojdzie co choremu dolega, predzej do psychiatry dostanie skierowanie i "po bólu":/

Odpowiedz
WielkiZbyszek (16 / 07 / 2012)
0

brzmi to strasznie, ale też przy okazji szukania objaw znalazłam tą stronkę http://www.naturala.pl/choroba/31/grzybica_ukladu_pokarmowego

Odpowiedz
GOSTEK (14 / 07 / 2012)
0

korzystam z porad biosłone i wiem, że to najlepsza metoda. nie tylko pozbywacie sie kandydozy ale i wszelkich innych dolegliwości typu grypa, korzonki. faktem jest, że chleb i cała reszta z glutenem niszczy zdrowie o czym oczywiście znikąd się nie dowiecie... dlaczego? ano dlatego, że promowanie produktów mącznych jest priorytetem potężnej gałęzi gospodarki. znacie piramidę żywieniową? wiecie co jest tam podstawą posiłków? zboże. ta piramida jest promowana na całym świecie. ktos zapyta: i co z tego? odpowiadam: a wiecie kto stworzył tą piramidę? DEPARTAMENT ROLNICTWA. świta wam już? nikomu nie zależy na tym aby ludzie przestali spożywać produkty zbożowe. przecież gospodarka wielu państw oparta jest na uprawie zbóż. gdyby ludzie przestali jeść zboże nastąpiłby krach.

Odpowiedz
Trekaron (02 / 08 / 2012)
0

Ferment grzybni rozrasta się na cukrach złożonych i drożdżach. Półroczny post na cukrach naturalnych zawartych w owocach i warzywach i grzyby zostaną zagłodzone. Trzustka nie pracuje właściwie kiedy grzyby pasożytują w organizmie.

Odpowiedz
Roniko (26 / 09 / 2012)
0

Problemy z candidią mam od dawna. Widocznie nie są aż tak dokuczliwe by skłoniły mnie do drastycznej zmiany diety, ale od ponad 1,5 roku stosuję codziennie mixturę oczyszczającą bioslone i jedno jest pewne - odporność wzmocniła mi się bardzo. Nie wiem co to katar, ból gardła, grypa, zapalenie oskrzeli, krtani i itp sezonowe choroby. Wcześniej chorowałam kilka razy w roku. Dla mnie to ewidentna poprawa systemu odpornościowego w bardzo prosty sposób. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się stosować zdrowszą dietę, bez glutenu, ale póki co jedynie udaje mi się ograniczać niektóre produkty spożywcze.

Odpowiedz
Ola (03 / 10 / 2012)
0

Moja siostra też mam problem z grzybicą układu pokarmowego. Niestety było to głównie spowodowane złą dietą i spadkiem poziomu odporności organizmu.... Ale czytając możliwe powody choroby, brzmi to tak, jakby każdy z nas chorował na ten rodzaj grzybicy...

Odpowiedz
Jamal (01 / 12 / 2012)
0

Tak Olu, jest to epidemia XXI wieku, która trawi ludzkość od zaplecza, gdyż często nie jesteśmy świadomi jej posiadania.

 

Odsyłam do artykułu: Wygrać z grzybicą układu pokarmowego

Odpowiedz
Karakal (10 / 12 / 2012)
0

Dziękuję za porady. Od 8 lat choruję na kandydoze wlasnie i dopiero dzisiaj sie o tym dowiaduje... Lekarze byli bezradni. Co tylko zjem to od razu dostgaję ataku odcharkiwania flegmu i śliny, gestej albo spieneionej jak ubiete bialo jajka kurzego ... To jest b. dokuczliwe bo napada mnie o kazdejporze dnia i nocy. W domu, w pracy, na ulicy .. w sklepie podczas zakupów .. KOSZMR !!! Zyje z tym od 8 lat i juz zyc mi sie odechciewa .. Ale przypadkowo trafilem na te strone i .. olśnienie ! Tak, to wlasnie jest KANDYDOZA !

Teraz przynajmniejwiem jak sie leczyc i ratowac ...

Odpowiedz
Karkal (10 / 12 / 2012)
0

To co jesc w takim schorzeniu ? Podstawowych produktow opartych na skrobi nie mozna .. to co jesc ? Miesa i tak nie jem od 20 lat. Czasem chleb bezdrożodżowy. Jaja mozna ? Szkoda że w tym tekscie nie podano optymalnej diety przy Kandydozie (Grzybicy przewodu pokarmowego) ...

Odpowiedz
Komentuj przez FB