3 Polskie produkty zawierające GMO ( Czarna lista ) - Nwonews.pl
Witaj w serwisie nwo!

Serwis nwo powstał z myślą o ludziach poszukujących prawdy o otaczającym nas świecie.

Jeśli podobnie jak my masz już dość ciągłych kłamstw, interesujesz się poruszaną w naszym portalu tematyką, posiadasz informacje którymi chciałbyś się podzielić lub piszesz artykuły tematyczne - zarejestruj się! Rejestracja zajmie ci tylko chwilę dając dostęp do wielu dodatkowych możliwości.

Logowanie
Nie pamiętasz hasła?
Zarejestruj się!

Newsy z sieci

Polskie produkty zawierające GMO ( Czarna lista )

Pomimo, że konsumenci w Europie są przeciwni GMO (70–80% społeczeństwa), transgeniczna żywność trafia na półki sklepów. Żywność taka według prawa powinna być oznakowana np. „zawiera GMO”. W rzeczywistości zamiast wyraźnego oznakowania wzmianka na ten temat pojawia się czasami

Pomimo, że konsumenci w Europie są przeciwni GMO (70–80% społeczeństwa), transgeniczna żywność trafia na półki sklepów. Żywność taka według prawa powinna być oznakowana np. „zawiera GMO”. W rzeczywistości zamiast wyraźnego oznakowania wzmianka na ten temat pojawia się czasami zapisana drobnym druczkiem w składzie danego produktu.

Jakie zagrożenie dla organizmów żywych niesie ze sobą żywność modyfikowana genetycznie? Mocne zastrzeżenia wysunięte zostały przez kanadyjską badaczkę E. A. Clark w pracy z 2006r. ( Environmental risks of genetic engineering ):

- wprowadzenie nowych genów do organizmów rośliny powoduje zmianę jej procesów metabolicznych w sposób nieprzewidywalny, co objawia się produkcją nowych związków chemicznych w jej organizmie, których nie przewidywali genetycy. Może to prowadzić do niespodziewanych efektów ubocznych podczas jej hodowli i spożycia.

- efekty środowiskowe upraw GMO będą możliwe do zaobserwowania dopiero za 30-50 lat.

- wbrew pierwotnym założeniom uprawy GMO zwiększyły zużycie pestycydów i skażenie
środowiska.

- istnieją liczne dowody na negatywne oddziaływanie tych upraw na organizmy żywe.

Jak wygląda spawa etykietowania takich produktów?

Obecnie obowiązujące prawo nakłada jedynie obowiązek umieszczenia na opakowaniu informacji, że dany produkt jest genetycznie zmodyfikowany. Ustawa nie określa, jaką część opakowania powinna zajmować ta informacja. Jeśli tylko niektóre składniki są genetycznie zmodyfikowane, obok nazwy składnika znajduje się informacja, że jest on genetycznie zmodyfikowany (w praktyce tylko takie produkty można spotkać w polskich sklepach). Obowiązek znakowania wszystkich produktów zawierających GMO funkcjonuje na terenie całej Unii. W przepisach znajduje się jednak luka, która zwalnia z obowiązku znakowania produktów wytworzonych ze zwierząt karmionych paszą GMO. Polacy w kwestii znakowania są bardzo rygorystyczni. Ponad 90% Polaków domaga się znakowania (PBS). W całej Europie zupełnie nie do zaakceptowania byłby model amerykański, gdzie producenci nie mają obowiązku informować nabywców, że do koszyka wkładają żywność modyfikowaną genetycznie.

W Polsce szczególną uwagę należy zwracać, kupując olej roślinny, gdyż do jego produkcji często wykorzystuje się transgeniczną soję i rzepak. W 2006 r. Greenpeace opublikował przewodnik zakupowy "Czy wiesz, co jesz?". Zawiera on czarną listę, na której znajdują się produkty zawierające składniki GMO bądź produkowane przez firmy, które nie odpowiedziały na ankietę. Na liście są m.in. produkty takich marek jak: Wedel, Danone, Krakus, Yano, PEK, Tygryski, Constar, Agryf, La Siesta, Mazury, Ekodrob, Suwalskie Zakłady Drobiarskie, Animex Południe, Morliny, Zakłady Mięsne "Mazury" w Ełku, Zakłady Mięsne Mazury (Grupa Animex).

 

Poniżej przedstawiam listę produktów w polskich sklepach, które zawierają GMO. Pamiętajcie, że to od nas i naszej świadomości zależy, czy te produkty znikną z polskich półek...

Czekolada Forest&Fruit

Producent: Tiger Consumer Brands Limited, William 3010 Nicole Drive , Bryanstron, Sandton 2191
czekolada czekolada_info

E 322 - nazwa chemiczna: Lecytyny, która jest wykorzystywana jako emulgator, przeciwutleniacz, nośnik. Substancja dodatkowa ogólnie dozwolona do użycia na zasadzie quantum satis. Można ja znaleźć głównie w produktach tj. wyroby kakaowe i czekoladowe, mleko w proszku i mleko zagęszczone, chleb wyprodukowany wyłącznie z następujących składników: mąka pszenna, woda, drożdże lub zakwas, sól spożywcza, świeże makarony. Jest również limitowanym dodatkiem do następujących produktów spożywczych: niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (z wyjątkiem oliwy z oliwek, w tym oliwy Virgin) - 30 g/l, niezemulgowane oleje i tłuszcze pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego (z  wyjątkiem oliwy z oliwek, w tym oliwy Virgin) szczególnie przeznaczone do gotowania lub smażenia, lub przygotowania zasmażek - 30 g/l, maksymalna dawka stosowana w procesie produkcji preparatów przeznaczonych do początkowego żywienia niemowląt o dobrym stanie zdrowia - 1 g/l, herbatniki i sucharki oraz żywność oparta na zbożach dla niemowląt i małych  dzieci o dobrym stanie zdrowia - 10 g/kg


Mieszanka paszowa pełnoporcjowa przeznaczona dla kurcząt hodowlanych 0-6 tygodni
Producent: Provimi Polska Sp. z o.o. , Wytwórnia Pasz w Tworogu, ul. Ronarda 10, 42-690 Tworóg.
etykieta_provimi2.jpg etykietka_provimi2.jpg


Mieszanka paszowa pełnoporcjowa sypka
Producent: P.W. Agsol, Mieszalnia Pasz, ul. Wójczańska 17, 28-133 Pacanów.

etykieta_agsol.jpg etykietka_agsol.jpg


Olej Marlibo roślinny
Rozlewany prze: FHPU Marlibo Z.P. Chr. Czekaj Jacek, Hutki, ul. Górka 19, 32-329 Bolesław 

Olej genetycznie zmodyfikowany - Marlibo

Olej genetycznie zmodyfikowany - Marlibo Olej genetycznie zmodyfikowany - Marlibo

Olej genetycznie zmodyfikowany - Marlibo

Mieszanka - EKokurczak
Tego jeszcze nie było: mieszanka paszowa EKOKURCZAK z soją zmodyfikowaną genetycznie.
Producent:  Provimi-Rolimpex S.A., Wytwórnia Pasz w Baborowie, ul. Opawska 31 a, 48-120 Baborów.

Golden Oil - Olej Uniwersalny
Producent: ZPHU INEX S.J K. Stuglik, J. Stuglik, Klecza Dolna 148, 34-124 Klecza Górna, tel. 033 823 32 31, tel./fax. 033 823 47 41

 


Olej Roślinny Wiejski Producent: PPHU “Olmaj” 05-804 Pruszków Parzniew ul. Niecała 5, tel./fax 22 729 75 52, tel 022 729 48 35, www.olmaj.go3.pl

 


Uniwersalny Olej Roślinny Producent: W.Z.T. ADM SZAMOTUŁY Sp. z o.o. 64-500 Szamotuły, ul. Chrobrego 29 Oelmuhle Hamburg Aktiengesellschaft Nippoldstrase 117 D-21107 Hamburg

 


KarolinaProducent: TK TRADE Sp. z o.o. ul. Żytnia 13/37, 01-014 Warszawaa, e-mail: tktrade@securex.cc www.tka.lt

 


LANDO olej Kraj pochodzenia: Niemcy
Dla Kaufland, Brokelman + Co Oelmuhle GmbH + Co , Hafenstr. 83, D-59067 Hamm

 


Olej roślinny - JOKER


Olej Zwyczajny Producent: TK TRADE Sp. z o.o. ul. Zytnia 13/37, 01-014 Warszawaa, e-mail: tktrade@securex.cc www.tka.lt


Olej Roślinny 


Produkt pakowany na Litwie dla TK TRADE Sp. z o.o. ul. Jezewskiego 7a/4 02-796 Warszawa, e-mail: tktrade@securex.cc

Przeczytaj artykul dotyczacy produktów spożywczych zawierajaceych genetycznie zmodyfikowane organizamy: http://www.dolnoslaska.pl/artykul.php?IDartykul=1442

OLEJ ROSLINNY SALATKOWY - Oilio

Wyprodukowany w Belgii Sprowadzony przez Leader Price Polska Sp. z o.o., ul. Pulawska 427, 02-801 Warszawa


OLEJ ROSLINNY - ZlotyProdukt pakowany na Litwie dla TK TRADE Sp. z o.o. ul. Jezewskiego 7a/4 02-796 Warszawa, e-mail: tktrade@securex.cc


Mieszanka paszowa pełnoporcjowaProducent: Provimi-Rolimpex S.A. Wytwórnia Pasz w Tworogu, ul. Renarda 10, 42-690 Tworóg

 

 

Powyższe zestawienie pochodzi ze strony: http://www.icppc.pl/antygmo/czarna-lista/

Więcej informacji na stronach:

-Greenpeace Polska
-Sprawiedliwy Handel
-www.halat.pl-wybrać wersję polską

 

Sporo informacji można także znaleźć w broszurze: Czy wiesz co jesz?

Materiały źródłowe:

http://www.kzk.medforum.pl/pliki/GMO.pdf

http://www.icppc.pl/panel/files/gmo/ulotka_kupuj_swiadomie.pdf

http://www.icppc.pl/antygmo/czarna-lista/

http://srodowisko.ekologia.pl/technologie/Czy-GMO-to-zlo,5257.html

Admin (14 / 11 / 2009)
0

Świetny artykuł, przez graficzne przedstawienie takich produktów lepiej zapadają w pamięć.

Od siebie dodam kilka broszurek do rozpowszechniania - wszystkie pochodzą ze strony http://www.icppc.pl.

http://www.icppc.pl/panel/files/gmo/broszura.pdf

GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANE ORGANIZMY. OBIETNICE I FAKTY

autor: Stanisław K. Wiąckowski

Materiały zawarte w przedstawianej książce wyjaśniają przyczyny niechęci do produktów inżynierii genetycznej na świecie, a przede wszystkim uzasadniają stanowisko Polski jako kraju chcącego być wolnym od GMO. Nie jest ono negatywne wobec wszelkiej biotechnologii jako nauki, ale wobec procederu stosowanego przez wielkie korporacje i masowej, nieuczciwej propagandy, niestety, powtarzanej też przez zwolenników inżynierii genetycznej w Polsce.

Prof. zw. dr hab. inż. Stanisław Wiąckowski jest autorem około 500 publikacji naukowych i popularnonaukowych. Za prowadzone prace był wielokrotnie nagradzany np. przez wydział rolnictwa USA oraz Ministra Edukacji Narodowej. W 1989 roku został wybrany do Sejmu RP, gdzie przewodniczył Sejmowej Komisji Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa. Był delegatem polskiego Sejmu do Zgromadzenia Parlamentarnego Rady Europy w Strasburgu, twórcą i przewodniczącym pierwszego w dziejach polskiego parlamentaryzmu Ekologicznego Klubu Parlamentarnego oraz doradcą Ministra Ochrony Środowiska Zasobów Naturalnych i Leśnictwa.

Książka dostępna on-line na:

http://www.scribd.com/doc/7737982/Genetycznie-Modyfikowane-Organizmy-GMO-Obietnice-i-Fakty

Odpowiedz
JuDaN (14 / 11 / 2009)
1

Nieźle zrobione, podziękował, a czy jest możliwość (być może to przeoczyłem), że niektore firmy produkują jedzonko poddane GMO i nic o tym nie piszą w składzie? Fajnie było by wiedzieć co nie jest "skażone", ponieważ co do Auchan mam wątpliwości czy aby napewno nie ma tam do sprzedaży choćby "morlinek" czy jogurtow danone'a ...? Wiem, że mam ileś tam pasożytow w sobie jak każdy, ale nie potrzebuje drugiego "życia" w sobie, jakoś daje rade... zgory thx za odp.

Odpowiedz
Mery (14 / 11 / 2009)
1

Bardzo pozyteczne informacje. Dzieki. Coraz trudniej znalezc jakis dobry olej o niezbyt wysokiej cenie. Czy istnieja jakies sieci sklepow ktore w ogole nie handluja produktami gmo? Jakie?

Odpowiedz
Agnes (14 / 11 / 2009)
1

Sklepy nie prowadzące sprzedaży produktów GMO to między innymi: Alma Market, Auchan, Berti, Elea, miniMAL, Piotr i Paweł, Plus Discount, Schiever. Przynajmniej według poniższej broszury.

http://polska-wolna-od-gmo.org/doc/czy_wiesz_co_jesz_zakupy_be.pdf

Odpowiedz
Ja7 (15 / 11 / 2009)
0

Co najmniej trzy oleje z wymienionych tu można zakupić w Auchan.

Odpowiedz
Hakun (15 / 11 / 2009)
0

dziekuje za Wasza prace !!!

Odpowiedz
Jax (15 / 11 / 2009)
0

Jabłka hmmm… Jakiś czas temu kupiłem jabłka z hipermarketu a w domu  zaintrygował mnie napis na woreczku. „Produkt nie został wyprodukowany w sposób ekologiczny”. I tak się zastanawiam , że jeżeli byłoby ekologicznie wyprodukowane to wiadomo – pisze się o tym bo to atut.. Jeżeli się nie pisze to wiadomo że ekologicznie nie jest produkowane.

Więc po co ten napis - czy to nie jest forma zakamuflowania istoty czyli GMO. Takie pytanie. Czy napis że produkt nie jest wyprodukowany ekologicznie (naturalnie) nie ma przypadkiem oznaczać że jest nienaturalny czyli zmodyfikowany genetycznie (GMO) ? Paranoja się kłania ale… kupuję już tylko ona rynku i to produkty które nie są zbyt idealne i nie wyglądają jak klony.

Odpowiedz
Daniel (15 / 11 / 2009)
0

Witam,

lista sklepów pochodzi z strony grinpis. Autor powinien dodać, że na czerwono są również, sklepy które nie odpowiedziały na nazadane  pytanie(czy sprzedają gmo?) . Warto również wspomnieć, że w sklepach, w których podobno  że nie ma gmo wystarczy zerknąć na produkty dla dzieci-jest gwiazdka a poniżej opis gmo w dopuszczalnej dawce. Zainteresowanym polecam sprawdzić jaki patent zgłoszono w satnach i w europie przez firmą monsanto.

Odpowiedz
Lanjelin (16 / 11 / 2009)
0

Ja dodam od siebie ,że market Auchan prowadzi sprzedaż takich produktów i często napotykałam z zawartością np. modyfikowanej genetycznie skrobi, nie wspominając i innych. Jak będę w najbliższym czasie to spiszę nazwy.

PS: hmmm, ciekawe dlaczego na stronie http://polska-wolna-od-gmo.org/doc/czy_wiesz_co_jesz_zakupy_be.pdf Auchon jest zaznaczony , że nie sprzedaje takich produktów? , a na stronie http://www.greenpeace.org/raw/content/poland/press-centre/dokumenty-i-raporty/czy-wiesz-co-jesz-zakupy-be.pdf jest na czerwonej liście. Czyżby jednak przemyśleli sprawę i uaktualnili dane w kolejnej ankiecie? Z drugiej strony skoro jest to lista greenpeace , to dlaczego nie aktualizują jej sami?

Odpowiedz
Wojtek (16 / 11 / 2009)
0

W Piotrze i Pawle też kupisz Gerbera ;(

Odpowiedz
Rico (16 / 11 / 2009)
0

to co mam kurna żreć kuna?????

Odpowiedz
Ms-trex (16 / 11 / 2009)
0

Rico wydaje się że jedyne wyjście to zrobić sobie własny ogródek i żywić się tym co na nim urośnie. Chociaż kolejny problem to skąd wziąć niezmodyfikowane nasiona?

Odpowiedz
Takajaka (17 / 11 / 2009)
0

Właściwie wszystkie pasze dla zwierząt są produkowane z modyfikowanej genetycznie soi i kukurydzy. Do kiełbas i pasztetów dodaje się soję zmodyfikowaną. Więc jeśli jadacie produkty pochodzenia zwierzęcego i mięso .... to oczywiście jadacie GMO w zastraszająco dużych ilościach.

Odpowiedz
Multan (18 / 11 / 2009)
0

Z etykiet oleju  firmy Marlibo zniknela informacja, ze jest z nasion modyfikowanych genetycznie.

Odpowiedz
Aja (19 / 11 / 2009)
0

Jeżeli macie na myśli produkty np.Danona, typu serki, jogurty, to zawieraj on skrobię modyfikowaną, ale TO NIE JEST SKROBIA MIODYFIKOWANA GENETYCZNIE tylko traktowana chemicznie, aby uzuskać odpowiednią proszkową postać do stosowania jako zagęstnik. Nie popadajmy w paranoję! Słowo "modyfikoway" nie zawsze oznacza "modyfikowany genetycznie" Wystarczy pisać w wszukiwarkę i wiadomo.

Co do uprawy ogródkowej, to należy wziąć pod uwagę, że nie ma już czystego nieba bez chemtrailsów. a to niestety opada na ziemię, zanieczyszca rośliny, wodę itd. Jeszcze najlepiej robić to pod folią lub szkłem. Zwróćcie uwagę, że coraz więcej gatunków roślin w tym drzew ma nienatualnie poskręcane liście, w tym roku nawet igły sosnowe są już skręcone i to niezależnie czy w mieście, czy w puszczy, bo chemtrailsy są na całym świecie. U nas dopiero od 2 lat. Krótko mówiąc jest źle i będzie coraz gorzej, chyba, ze coś w końcu zrobimy z tym wszystkim.

Odpowiedz
ZAINETERESOWANA (20 / 11 / 2009)
0

JAKIE SĄ TE liczne dowody na negatywne oddziaływanie tych upraw na organizmy żywe.

 

 

Odpowiedz
Lanjelin (20 / 11 / 2009)
0

ZAINTERESOWANA - polecam http://newworldorder.com.pl/artykul.php?id=1668&tytul=Genetycznie+modyfikowana+%C5%BCywno%C5%9B%C4%87+-+nieprzewidywalne+ryzyko , starszy artykuł z nexusa , ale mówiący naprawdę dużo...

Odpowiedz
Jax (21 / 11 / 2009)
0

ZAINETERESOWANA

Irytujące jest lenistwo ludzi , którzy co prawda pytają ale są przyzwyczajeni do „pobierania na tacy” Czy ciężko jest poszukać w Internecie ? Posprawdzać informacje dokopać się do linków w czasopismach czy autorskich  publikacjach naukowych? Nie warto szukać w Polsce bo tu takich badań nie znajdziesz ale na zagranicznych portalach troszkę tego jest. Problemy językowe ? W dobie translatorów (narzędzia google)  to nie problem ale są też wyrafinowane wielojęzykowe narzędzia tłumaczące.

Kierunek dobry ale ...dociekliwość telewizyjna.

Odpowiedz
Dociekliwy (27 / 11 / 2009)
0

A co myślicie o innych, nieżywnościowych przetworach z kukurydzy ? Mam na myśli np. poli(kwas mlekowy) (PLA) służący do produkcji włókien (np do wypełniania pościeli dla dzieci), folii (na opakowania) itd. Czy Waszym zdaniem możliwy negatywny wpływ GMO na człowieka może rozciągać się na te przetwory ?

Odpowiedz
Puchacz80 (23 / 01 / 2010)
0

a ja mam pytanko?!

czy skrobia modyfikowana w produktach spożywczych też jest szkodliwa lub coś podobnego?!

proszę o odp. na mego meila puchacz1980@tlen.pl

z góry dziękuje Wink

Odpowiedz
Danka (16 / 02 / 2010)
0

Wszystkie sklepy prowadzą sprzedaż produktów GMO, przykład - jogurty -zawierają skrobie genetycznie modyfikowaną.Pozdrawiam.

Odpowiedz
Admin (02 / 04 / 2010)
0

To jest odpowiedź na: Badania nad GMO z dnia 24.03.2010

Cytat:

Wyniki badań dwóch polskich instytutów naukowych potwierdzają, że karmienie zwierząt paszami zawierającymi organizmy genetycznie zmodyfikowane jest bezpieczne. Ekolodzy (i naukowcy) nie dowierzają i twierdzą, że świnie i kury były karmione i badane zbyt krótko, aby wykryć szkodliwość pasz GMO.

Badania w Instytucie Zootechniki oraz Instytucie Weterynaryjnym zleciło i opłaciło ministerstwo rolnictwa. Świniom, kurom i krowom podawano śrutę Ht odporną na herbicydy oraz kukurydzę Bt odporną na insekty. Naukowcy chcieli ocenić wpływ pasz GMO na zdrowie zwierząt i ich produkcyjność. Badania bydła mlecznego trwają. W przypadku drobiu i trzody chlewnej są już pierwsze wyniki.

dr inż. Sylwester Świątkiewicz – Instytut Zootechniki Kraków: pasze transgeniczne, genetycznie modyfikowane, transgeniczne, które są w tej chwili w powszechnym stosowaniu w UE nie mają żadnego negatywnego wpływu ani na wskaźniki produkcyjne, ani na wskaźniki fizjologiczne, ani na status zdrowotny zwierząt.

Całość  artykułu z Pierwszego Portalu Rolnego tutaj:

http://www.ppr.pl/artykul-badania-nad-gmo-157099.php

Nasze zapytanie:

Czyli Panie dr inż. Sylwestrze Świątkiewiczu przekonany o braku negatywnego wpływu pasz GMO, może przekona nas na sobie, że i dla ludzi jest bezpieczne GMO? Co Pan na to?

A może Pan ustosunkuje się do poniższych faktów naukowych? Czy nie zna Pan tych badań? Czy weźmie Pan na siebie odpowiedzialność za zdrowie milionów istnień ludzkich? Za zdegradowaną Naturę?

Badania potwierdzające szkodliwość GMO :

Żywność (i karma zawierająca rośliny GM) może powodować alergie

 

  1. Scand J Immunol. 1999 Jun;49(6):578-84. Bacillus thuringiensis Cry1Ac protoxin is a potent systemic and mucosal adjuvant. Vázquez RI, Moreno-Fierros L, Neri-Bazán L, De La Riva GA, López-Revilla R. Center for Genetic Engineering and Biotechnology, Havana, Cuba.Wykazaliśmy, że toksyna Cry1Ac (Bt) jest silnym czynnikiem wyzwalającym reakcję odpornościową (immunogenem). Obecnie pokazujemy, że białko Cry1Ac jest równie silnym adjuwantem jak toksyna cholery. Pod wpływem białka Cry1Ac zwiększa sie ilość immunoglobuliny IgG w surowicy i w jelicie. Autorzy proponują, że toksyna Cry1Ac może być używana przy produkcji szczepionek jako czynnik wspomagający ich działanie (przyp. KL: tzw. adjuwant nasilający ogólną reakcję układu odpornościowego).
  2. N Engl J Med. 1996 Mar 14;334(11):688-92. Identification of a Brazil-nut allergen in transgenic soybeans. Nordlee JA, Taylor SL, Townsend JA, Thomas LA, Bush RK. Department of Food Science and Technology, University of Nebraska, Lincoln, 8583-0919, USA. Comment in: N Engl J Med. 1996 Mar 14;334(11):726-8. Naturalna soja zawiera stosunkowo niewiele aminokwasu metioniny. Aby zwiększyć wartość odżywczą soi wprowadzono do niej gen kodujący bogate w metioninę białko albuminy 2S z orzecha brazylijskiego (Betholletia excelsa). Badania wykazały, że osoby uczulone na orzechy brazylijskie wykazują reakcję alergiczną na transgeniczną soję. Konkluzja: Alergen z rośliny o właściwościach uczulających może zostać sztucznie przeniesiony do żywności GM za pomocą technik inżynierii genetycznej.

Przykłady negatywnego wpływu karmy zawierającej dodatki GM na płodność zwierząt

  1. Raport z badań zleconych przez rząd Austrii (Nov. 2008). Biological effects of transgenic maize NK603xMON810 fed in long term reproduction studies in mice Opierając się na wynikach tego raportu rząd Austrii wprowadził zakaz upraw kukurydzy MON810. Redakcja: Dr. A. Velimirov, Dr. C. Binter, Univ. Prof. Dr. J. Zentek. Zespół badawczy: N. Cyran, Dr. C. Gülly, Dr. S. Handl, G. Hofstätter, F. Meyer, Dr. M. Skalicky, Prof. Dr. R. Steinborn Department/Universitätsklinik für Nutztiere und öffentliches Gesundheitswesen in der Veterinärmedizin, Forschungsinstitut für biologischen Landbau – FiBL Test RCAB wykazał negatywny wpływ GM kukurydzy na płodność myszy w 3 i 4 pokoleniu zwierząt doświadczalnych. Zaobserwowano także zmiany obrazu mikroskopowego niektórych organów. Badania techniką mikromacierzy DNA wykazały zmianę ekspresji genów związanych z przekaźnictwem sygnału komórkowego przez interleukiny, z metabolizmem białek i syntezą cholesterolu. Wyniki te potwierdzono metodą ilościowej reakcji PCR. Konkluzja: potrzebne są dalsze badania nad wpływem transgenicznej diety na organizm.
  2. Eur J Histochem. 2008 Oct-Dec;52(4):263-7. Can a genetically-modified organism-containing diet influence embryo development? A preliminary study on pre-implantation mouse embryos. Cisterna B, Flach F, Vecchio L, Barabino SM, Battistelli S, Martin TE, Malatesta, M, Biggiogera M. Dipartimento di Biologia Animale, Laboratorio di Biologia Cellulare e Neurobiologia, ed Instituto di Genetica Molecolare del CNR, University of Pavia, Italy. Badania nad embrionami myszy karmionych GM soją wykazały zaburzenia niektórych mechanizmów molekularnych (transkrypcja pre-mRNA, wycinanie intronów i dojrzewanie pre-mRNA). (Przyp. KL: Te mechanizmy decydują o prawidłowym rozwoju zarodka).
  3. Histochem Cell Biol. 2008 Nov;130(5):967-77. Epub 2008 Jul 22. A long-term study on female mice fed on a genetically modified soybean: effects on liver ageing. Malatesta M, Boraldi F, Annovi G, Baldelli B, Battistelli S, Biggiogera M, Quaglino D. Dipartimento di Scienze Morfologico-Biomediche, Sezione di Anatomia e Istologia, University of Verona, strada Le Grazie 8, 37134, Verona, Italy. Nasze badania wskazują, że GM soja może wpływać niekorzystnie na niektóre funkcje wątroby, zwłaszcza w procesie starzenia się. Mechanizm tego zjawiska pozostaje nieznany, należy jednak podkreślić konieczność dalszych badań nad długoterminowymi skutkami diety zawierającej GMO, która może dawać łączny niekorzystny efekt razem z ksenobiotykami, stresem i efektami starzenia się organizmu.

Oto kilka przykładów szkodliwego działania karmy GMO na zwierzęta.

  1. Arch Environ Contam Toxicol. 2007 May;52(4):596-602. Epub 2007 Mar 13. New analysis of a rat feeding study with a genetically modified maize reveals signs of hepatorenal toxicity. Séralini GE, Cellier D, de Vendomois JS. Committee for Independent Information and Research on Genetic Engineering CRIIGEN, Paris, France. Karma zawierająca kukurydzę MON863, powodowała nieznaczne, lecz statystycznie znamienne i zależne od dawki (dose-dependent effect) różnice w przyroście masy ciała u szczurów. Samce były średnio o 3.3% mniejsze, a samice o 3.7% większe, niż zwierzęta karmione zwykłą kukurydzą. Zaobserwowano także objawy toksyczności wątrobowo-nerkowej (Przyp. KL: są to narządy odpowiedzialne za detoksyfikację) oraz wzrost poziomu trójglicerydów we krwi o 24-40% u samic i obniżenie poziomu sodu i potasu w moczu samców. Dłuższe badania są konieczne aby ocenić rzeczywisty charakter i rozmiar możliwych patologii. Obecnie nie da się stwierdzić, czy kukurydza MON863 jest bezpiecznym produktem.
  2. J Fish Dis. 2007 Apr;30(4):201-12. Evaluation of stress- and immune-response biomarkers in Atlantic salmon, Salmo salar L., fed different levels of genetically modified maize (Bt maize), compared with its near-isogenic parental line and a commercial suprex maize. Sagstad A, Sanden M, Haugland Ø, Hansen AC, Olsvik PA, Hemre GI. National Institute of Nutrition and Seafood Research, NIFES, Bergen, Norway. Ryby karmione kukurydzą GM wykazywały znamiennie niższy poziom enzymu katalazy w wątrobie i znamiennie wyższy w jelicie. W wątrobie obserwowano także podwyższony poziom białek stresu komórkowego (HSP70). Ryby karmione GM miały też znamiennie zmienioną ilość limfocytów i monocytów we krwi. in liver was significantly higher in fish fed GM maize compared with fish fed the reference diet. Konkluzja: ryby karmione GM kukurydzą wykazywały nieistotne zmiany ilości i aktywności białka HSP70, ale znaczące zmiany w populacji białych krwinek związanych z odpornością organizmu.
  3. J Appl Toxicol. 2008 Mar;28(2):217-26. Pancreatic response of rats fed genetically modified soybean. Magaña-Gómez JA, Cervantes GL, Yepiz-Plascencia G, de la Barca AM. Coordinación de Nutrición, Centro de Investigación en Alimentación y Desarrollo, A.C. P.O. Box 1735, Sonora 83000, Mexico. Myszy karmione GM soją nie wykazywały odchyleń wagi i wzrostu, jednak obserwowano zaburzenia w mikroskopowej strukturze trzustki. Mechanizm tego zjawiska jest nieznany.
  4. Eur J Histochem. 2004 Oct-Dec;48(4):448-54. Ultrastructural analysis of testes from mice fed on genetically modified soybean. Vecchio L, Cisterna B, Malatesta M, Martin TE, Biggiogera M. Dipartimento di Scienze Morfologico-Biomediche, Sezione di Anatomia e Istologia, University of Verona, strada Le Grazie 8, 37134, Verona, Italy. Jądra zwierząt doświadczalnych są swoistym bioindykatorem wrażliwym na różnego rodzaju zanieczyszczenia i toksyny. U myszy karmionych GM soją zaobserwowano przejściowe zmiany aktywności niektórych genów w komórkach Sertoliego, spermatogoniach i spermatocytach. Zaburzenia struktury chromatyny i błony jądrowej oraz rozrost siateczki śródplazmatycznej miały charakter nieprzemijający. Być może przyczyną tych zjawisk jest pozostałość herbicydu w ziarnach soi (a nie transgen).

Inne badania:

A. Nieoczekiwana śmiertelność niedocelowych motyli z pyłku roślin Bt

1. Losey, J.E., L.S. Rayor and M.E. Carter 1999. Transgenic pollen harms monarch larvae. Nature 399: 214.
2. Hansen, L and J Obrycki 2000. Field deposition of Bt transgenic corn pollen: lethal effects on the monarch butterfly.
Oecologia DOI 10.1007/s004420000502, published online: 19 August 2000.
3. Zangerl, A R, McKenna, D, Wraight, C L, Carroll, M, Ficarello, P, Warner, R and M R Berenbaum 2001. Effects of exposure to event 176
Bacillus thuringiensis corn pollen on monarch and black swallowtail caterpillars under field conditions. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 98: 11908-11912.
4. Stanley-Horn, G. P. Dively, R. L. Hellmich, H. R. Mattila, M. K. Sears, R. Rose, L. C. H. Jesse, J. E. Losey, J. J. Obrycki and L. C. Lewis 2001. Assessing the impact of Cry1Ab-expressing corn pollen on monarch butterfly larvae in field studies.
Proc. Natl. Acad. Sci. USA 98: 11931–11936.
5. Anderson, P. L., R. L. Hellmich, M. K. Sears, D. V. Sumerford, and L. C. Lewis 2004. Effects of Cry1Ab-Expressing Corn Anthers on Monarch Butterfly Larvae.
Environmental Entomology 33: 1109-1115.
6. Dively, G. P., R. Rose, M.K. Sears, R.L. Hellmich, D.E. Stanley-Horn, J.M. Russo, D.D. Calvin and P.L. Anderson 2004. Effects on monarch butterfly larvae (Lepidoptera: Danaidae) after continuous exposure to Cry1Ab-expressing corn during anthesis.
Environmental Entomology 33: 1116–1125 (2004).

 

B. Nieoczekiwana wysoka śmiertelność złotoków i jedwabników na uprawach Bt

7. Hilbeck, A., M Baumgartner, P M Fried and F Bigler 1998. Effects of transgenic Bacillus thuringiensis corn-fed prey on mortality and development time of immature Chrysoperla carnea. Environmental Entomology 276: 480-487.
8. Wang, Z-H, Shu Q-Y, Cui H-R, Xu M-K, Xie X-B & Y-W Xia 2002. The effect of Bt transgenic rice flour on the development of silkworm larvae and the sub-micro-structure of its midgut.
Scientia Agricultura Sinica 35: 714-718.
9. Hilbeck, A and Schmidt 2006. Another view on Bt proteins.
Biopesticides International 2 (1): 1-50.

 

C. Wpływ toksyny Bt na koniki polne i ważki

10. Bernal, C C, Aguda, R M and M B Cohen 2002. Effect of rice lines transformed with Bacillus thuringiensis toxin genes on the brown planthopper and its predator Cyrtorhinus lividipennis. Entomological Exp. Appl. 102: 21–28.
11. Ponsard, Sergine, Andrew P. Gutierrez and Nicholas J. Mills 2002. Effect of Bt-toxin (Cry1Ac) in transgenic cotton on the adult longevity of four Heteropteran predators.
Environmental Entomology 31: 1197-1205.

 

D. Dodatkowa śmiertelność pszczół ze względu na rośliny Bt

12. Brodsgaard, H F, Brodsgaard C J, Hansen H & Lovei G L 2003. Environmental risk assessment of transgene products using honey bee (Apis mellifera) larvae. Apidologie 34: 139-145.

E. Nabyta odporność Bt u szkodników

13. Huang, F., L. Buschman and R Higgins 1999. Inheritance of resistance to Bacillus thuringiensis toxin (Dipel ES) in the European corn borer. Science 284: 965-966.

F. Eliminacja ptaków i zapylaczy z upraw GMO

14. Watkinson, A R, R P Freckleton, R A Robinson and W J Sutherland 2000. Predictions of biodiversity response to genetically modified herbicide-tolerant crops. Science 289: 1554-1557.

G. Wpływ na organizmy żyjące w glebie

15. Saxena, D, S Flores and G Stozsky 1999. Insecticidal toxin in root exudates from Bt corn. Nature 402: 480.

16. Tapp, H and G Stozsky 1998. Persistence of the insecticidal toxin from Bacillus thuringiensis subsp kurstaki in soil. Soil Biol. Biochem. 30: 471-476.

H. Horyzontalny transfer genów z upraw GM do roślin nie- GM.

17. Wheeler, CC, D Gealy and D O TeBeest 2001. Bar gene transfer from transgenic rice (Oryza sativa) to red rice (Oryza sativa). Rice Research: AAES Research Series 485: 33-37.
18. Greene, A E and R F Allison 1994. Recombination between viral RNA and transgenic plant transcripts. FEMS Microbiol. Ecol. 15: 127-135.
19. Serratos-Hernández, J.-A., J.-L. Gómez-Olivares, N. Salinas-Arreortua, E. Buendía-Rodríguez, F. Islas-Gutiérrez and A. de-Ita 2007. Transgenic proteins in maize in the Soil Conservation area of Federal District, Mexico. Frontiers in Ecology and the Environment 5: 247-252.
20. P.-N, A, J. Van Heerwaarden, H. R. Perales, J. A. Serratos-Hernandez, A. Rangel, M. B. Hufford, P. Gepts, A. Garay-Arroyo, R. Rivera-Bustamante and E. R. Álvarez-Buylla 2009. Transgenes in Mexican maize: molecular evidence and methodological considerations for GMO detection in landrace populations. Molecular Ecology 18:4: 569-571.
21. A. Snow 2009. Unwanted transgenes re-discovered in Oaxacan maize. Molecular Ecology 18: 569-571.

 

  1. Wyciszanie genów w roślinach GMO

22. Kumpatla, S.P., W. Teng, W.G. Buchholz and T.C. Hall 1998. Gene silencing and reactivation in transgenic rice. Rice Genetics Newsletter 14: 155-159.

 

J. Trwałość toksyny Bt w glebie

23. Stotzky, G. 2004. Persistence and biological activity in soil of the insecticidal proteins from Bacillus thuringiensis, especially from transgenic plants. Plant and Soil 266: 77-89.
24. Sun, X, L. J. Chen, Z. J. Wu, L. K. Zhou and H. Shimizu 2006. Soil persistence of Bacillus thuringiensis (Bt) toxin from transgenic Bt cotton tissues and its effect on soil enzyme activities. Biology and Fertility of Soils 43: 617-620.

K. Toxic root leachate from Bt crop affecting soil insects and microbial activity:
25. Sun, C. Wu, Z., Zhang, Y. & Zhang, L. 2003. Effect of transgenic Bt rice planting on soil enzyme activities. Ying Yong Sgeng Tai Xue Bao 14: 2261-2264.

26. Saxena, D, Stewart, C N, Altosaar, I, Shu, Q & Stotzky, G 2004. Larvicidal Cry proteins from Bacillus thuringiensis are released in root exudates of transgenic B. thuringiensis corn, potato, and rice but not of B. thuringiensis canola, cotton, and tobacco. Plant Physiol. Biochem. 42: 383–387.
27. Wu, W-X., Ye, Q-F, Hang, M, Duan, X-J & Jin, W-M. 2004. Bt-transgenic rice straw affects the culturable microbiota and dehydrogenas and phosphatase activities in a flooded paddy soil.
Soil Biol. Biochem. 36: 289-295.
28. Wu, W-X., Ye, Q-F. & Min, H. 2004. Effect of straws from Bt-transgenic rice on selected biological activities in waterflooded soil.
European Journal of Soil Biology 40: 15-22.

  1. Uwolnienie toksyny z upraw roślin Bt śmiertelne dla organizmów wodnych

29. Rosi-Marshall, E.J., J.L. Tank, T.V. Royer, M.R. Whiles, M. Evans-White, C. Chambers, N.A. Griffiths, J. Pokelsek & M.L. Stephen 2007. Toxins in transgenic crop byproducts may affect headwater stream ecosystems. Proc. Natl. Acad. Sci. USA 104: 16204–16208.

 

M. Patologiczne skutki toksyny Bt na szczurzy system krwiotwórczy , śledzionę, serce i nadnercza.

  1. de Vendômois, J. S, F. Roullier, D. Cellier, Gilles-Eric Séralini 2009. A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health. Int. Jour. Biol Sci. 5: 706-726. http://www.biolsci.org/v05p0706.htm

 

O co chodzi?

<!– @page { size: 21cm 29.7cm; margin: 2cm } P { margin-bottom: 0.21cm } –>

Istnieją liczne dowody na zagrożenie ze strony upraw GMO na wiele form życia.

Korporacje biotechnologiczne mają tendencję do utrzymywania mitu, że nie ma dowodów na szkodliwy wpływ upraw genetycznie modyfikowanych.

Istnieje aktywna presja korporacji na naukowcach w celu powstrzymania wyników badań, które mogą mieć negatywny wpływ na sprzedaż produktów GMO.

Po pierwsze, dostęp do zastrzeżonych upraw GMO do badań nie jest przyznawany niezależnemu naukowcowi.

Po drugie, kiedy natomiast istnieje dostęp, podpisuje się umowę, która zmusza naukowca do przedstawienia wyników jego badań najpierw korporacji przed poddaniem jakiemukolwiek medium do publikacji.

W prawie każdym przypadku korporacja nie pozwala na publikację, jeśli wyniki wskazują na negatywny wpływ produktu.

Źródło: http://www.stopcodex.pl/2010/03/dr-swiatkiewicz-gmo-bez-negatywnego-wplywu-na-zdrowie-zwierzat-a-fakty/#more-377

 

Odpowiedz
Diagoras (09 / 10 / 2011)
0

Mam pytanie odnośnie skrobi zainteresowałem się ostatnio tym cukrem ale w internecie nie mogę znaleźć  informacji na ten temat a dokłanie czy ogórek i jabłko zawiera skrobię znalazłem w internecie że mozna to sprawdzic za pomocą jodyny  spróbowałem to sprawdzić ale chyba coś mi nie wyszło  raz wyszło mi że jabłko nie zawiera skrobi a potem wyszło że zawiera tak samo z ogórkiem wyszło mi że nie zawiera a potem zawiera prosze o szybką odpowiedź

Odpowiedz
AJM (08 / 12 / 2011)
0

Olej Kujawski też jest modyfikowany. Przecież Kruszwica zaleca rolnikom, aby stosowali Rundup Monsanto jako herbicyd - oczywiście ze specjalnym ziarnem "Rundup ready".

Odpowiedz
Slawkor (09 / 12 / 2011)
0

Polscy naukowcy aktualnie w sprawie

7 grudnia 2011

Do: Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego

DW: Prezesa Rady Ministrów Donalda Tuska

Ministra Środowiska Marcina Korolca

Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Marka Sawickiego

 

Debata o GMO – prośba o patronat

Szanowny Panie Prezydencie,

Przegłosowana przez Parlament i zawetowana przez Pana ustawa o nasiennictwie po raz kolejny przywołała temat genetycznie zmodyfikowanych organizmów (GMO). W toczącej się ostatnio debacie coraz silniej przemawiają głosy wyrażające uzasadnione obawy na temat zagrożeń, jakie niesie ze sobą GMO, gdy zostaje uwolnione do środowiska, czy dopuszczone do obrotu na rynku żywności.

Podnoszona jest także przede wszystkim kwestia zagrożeń społeczno-ekonomicznych, które mogą dotknąć polskie rolnictwo i polską wieś. Realne staje się bowiem zagrożenie egzystencji tradycyjnych gospodarstw rolnych, wzrost bezrobocia na wsi, czy utrata zagranicznych rynków zbytu, na których nie ma popytu na żywność z GMO. W świetle doświadczeń innych krajów, nie można również ignorować problemu tzw. superchwastów uodpornionych na herbicydy stosowane w uprawach GMO, które są przyczyną poważnych strat ekonomicznych w krajach obu Ameryk.

Zbyt krótki okres obserwacji sprawia, że nie można dziś wykluczyć ryzyka, jakie potencjalnie niesie GMO dla zdrowia ludzi. Najnowsze wyniki badań wskazują, że nie należy lekceważyć sygnałów o szkodliwym wpływie na zdrowie i płodność człowieka pestycydów, które nieodłącznie towarzyszą uprawom GMO.

Powołując się na propozycję Pana Prezydenta z sierpnia 2011, dotyczącą rozpoczęcia szerokiej debaty na temat GMO w rolnictwie, zwracamy się z prośbą o objęcie patronatem tej debaty, i przedstawiamy listę najważniejszych, naszym zdaniem, pytań dotyczących tego zagadnienia.

Jako obywatele i naukowcy wyznający zasadę przezorności oraz przywiązani do zasad demokratycznego państwa prawa uważamy, że społeczeństwo powinno usłyszeć odpowiedzi na następujące pytania:

  1. W ramowym stanowisku z 2008 roku, Rząd RP deklaruje, że będzie dążył do tego, aby Polska była krajem wolnym od GMO w zakresie rolnictwa. Przykład innych krajów UE pokazuje, że jeżeli tylko jest wola polityczna - to istnieją możliwości prawne, aby zakazać upraw odmian genetycznie modyfikowanych. Dlaczego polski rząd dotychczas z tej możliwości nie skorzystał?
  2. Dlaczego w roku 2011 koalicja PO/PSL zaprzestała prac nad ustawą o organizmach zmodyfikowanych genetycznie, a przyjęła ustawę o nasiennictwie, której zapisy są sprzeczne z ramowym stanowiskiem rządu z 2008 r.? Mając na uwadze ochronę polskiego rolnictwa przed GMO, logicznym jest, by w pierwszej kolejności uporządkować kwestie prawne związane z organizmami transgenicznymi, w tym wprowadzić zakaz upraw kukurydzy MON810 i ziemniaka Amflora, a następnie podjąć prace nad ustawą o nasiennictwie. [i]
  3. Jak państwo zamierza chronić interesy polskiego nasiennictwa i zapewnić suwerenność rolnictwa, równocześnie realizując program wyprzedaży polskich centrali nasiennych?[ii]
  4. Czy rząd zlecił odpowiednim służbom analizę światowej literatury naukowej, która dostarcza dowody na istnienie różnego rodzaju zagrożeń ze strony upraw GMO i żywności otrzymanej z takich upraw?
  5. W Polsce dominuje rozdrobnione rolnictwo. Jak w tych realiach rząd wyobraża sobie zachowanie bezpiecznych odległości buforowych pomiędzy uprawami GMO i tradycyjnymi? [iii]
  6. Na jakiej podstawie zakłada się, że uprawy GMO przyniosą zyski przeciętnym polskim gospodarstwom rolnym, w szczególności gospodarstwom drobnotowarowym, które stanowią większość w Polsce i dają podstawę utrzymania większości ludności wiejskiej? [iv]
  7. Jakiego rodzaju konsultacje społeczne przewiduje rząd, odnośnie ewentualnego wprowadzenia upraw GMO, w świetle ratyfikowanych przez Polskę międzynarodowych konwencji?[v]
  8. Czy właściwym jest, aby w rozmowach z amerykańskimi lobbystami polscy funkcjonariusze publiczni - politycy i urzędnicy – byli nielojalni wobec własnego państwa, prezentując stanowisko odmienne od ramowego stanowiska rządu RP w sprawie GMO i aby wyrażali poglądy niezgodne z interesem Polski?
  9. Czy właściwym jest, aby polski rząd korzystał z rad ekspertów zrzeszonych np. w Radzie Gospodarki Żywnościowej, którzy pozostają w ewidentnym konflikcie interesów, będąc przedstawicielami organizacji finansowanych przez firmy produkujące nasiona GMO?
  10. Prace nad przepisami dotyczącymi GMO powinny z zasady być objęte ochroną "tarczy antykorupcyjnej", zważywszy na złą sławę, jaką cieszą się na świecie firmy posiadające patenty na modyfikowane genetycznie nasiona.[vi] Czy taka ochrona była stosowana w pracach Sejmu poprzedniej kadencji? Czy obecne prace nad przepisami dotyczącymi GMO będą objęte „tarczą antykorupcyjną”?

Panie Prezydencie, zwracamy się do Pana z prośbą o objęcie patronatu nad tą debatą, ponieważ wierzymy, że w imię dobra Polski, będzie Pan w dalszym ciągu czuwał nad rzetelnym traktowaniem tematu GMO oraz zagwarantuje Pan, że odpowiedzi na powyższe pytania zostaną sformułowane przez odpowiedzialne podmioty i przekazane społeczeństwu.

Apelujemy także, w imię zasady przezorności, o wprowadzenie wzorem innych krajów Unii Europejskiej rozporządzeń zakazujących upraw poszczególnych odmian GMO.

 

 

Podpisali:

Prof. dr hab. Magdalena Jaworska,  Katedra Ochrony Środowiska Rolniczego, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie oraz studenci przedmiotu 'Biotechnologia w ochronie środowiska'

Prof. dr hab. Stanisław Wika, członek Komitetu Ochrony Przyrody PAN

Prof. dr hab. Stanisław Kaniszewski, specjalista od rolnictwa ekologicznego, kierownik Zakładu Uprawy i Nawożenia Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewnicach

Prof. dr hab. Zbigniew Witkowski, biolog-ekolog z  Katedry Nauk o Środowisku Przyrodniczym AWF w Krakowie, b. Główny Konserwator Przyrody odpowiedzialny w Ministerstwie Środowiska za sprawy GMO

Prof. dr hab. Jan Szyszko, kierownik Katedry Architektury Krajobrazu na Wydziale Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu SGGW, współtwórca i kierownik Pracowni Oceny i Wyceny Zasobów Przyrodniczych, były minister środowiska, poseł

Prof. dr hab. Ewa Bylińska, ekolog, członek Rady Wydziału Nauk Biologicznych, Uniwersytet Wrocławski

Prof. dr hab. Henryk Okarma, Instytut Ochrony Przyrody PAN

Prof. dr hab. Zbigniew Mirek, biolog-botanik, Instytut Botaniki PAN w Krakowie, przewodniczący Komitetu Ochrony Przyrody PAN

Prof. dr hab. Anna Stachurska, Katedra Hodowli i Użytkowania Koni, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Prof. dr hab. Monika Kostera, Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego

em. prof. Jan Narkiewicz-Jodko, przyrodnik i rolnik, b. kierownik Zakładu Ochrony Roślin, Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach, przewodniczący grupy roboczej Światowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych

em. prof. dr hab. Leszek Jankiewicz, fizjolog, b. kierownik Zakładu Biologii,  Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach

em. prof. dr hab. Roch W. Doruchowski, genetyk i hodowca, b. kierownik Zakładu Genetyki, Hodowli i Biotechnologii Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach

em. prof. dr hab. Olgierd Nowosielski, specjalność - nawożenie i uprawa roślin, b. kierownik Zakładu Nawożenia, Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach

em. prof. dr hab. Ludwik Tomiałojć, Uniwersytet Wrocławski, Państwowa Rada Ochrony Przyrody i Rada Krajowa partii Zieloni 2004

em. prof. zw. dr hab. Stanisław Wiąckowski, biolog-ekolog, b. kierownik Katedry Ekologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Jana Kochanowskiego w Kielcach, b. przewodniczący Komisji Sejmowej Ochrony Środowiska, Zasobów Naturalnych i Leśnictwa

Dr hab. Ewa Rembiałkowska, prof. nadzwyczajny SGGW, Prezes Stowarzyszenia Forum  Rolnictwa Ekologicznego im M. Górnego

Dr hab. Piotr Skubała, akarolog i ekolog, profesor Uniwersytetu Śląskiego, Wydział Biologii i Ochrony Środowiska

Dr hab. Katarzyna Lisowska, biolog molekularny, specjalistka w zakresie biologii medycznej, profesor w Centrum Onkologii w Gliwicach, członek Komisji ds. GMO przy Ministerstwie Środowiska

Dr hab. Jerzy Szymona, prof. nadzwyczajny Katedry Ekologii Rolniczej, Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

Dr hab. Teresa Dąbkowska, prof. nadzwyczajny Katedry Agrotechniki i Ekologii Rolniczej, Uniwersytet Rolniczy w Krakowie

Dr hab. Józef Tyburski, Katedra Systemów Rolniczych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Dr hab. Piotr Suffczynski, Wydział Fizyki, Uniwersytet Warszawski

Dr inż. Roman Andrzej Śniady, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu

Dr Jerzy Kociatkiewicz, Essex Business School, University of Essex

Dr Jacek J. Nowak, profesor kontraktowy w Szkole Wyższej im. B. Jańskiego w Warszawie

Dr Stanisław Jaromi, Ruch Ekologiczny św. Franciszka z Asyżu

Dr inż. arch. Janusz Korbel, prezes Towarzystwa Ochrony Krajobrazu

Dr inż. Marek Kubara, Stowarzyszenie Producentów Żywności Ekologicznej EKOLAND oraz Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych Polska Ekologia

Dr Anna Szafirowska, Pracownia Uprawy Warzyw , Instytut Ogrodnictwa w Skierniewnicach

Dr Zbigniew Hałat, lekarz medycyny, specjalista epidemiolog

Dr Ryszard Kulik, Katedra Psychologii Społecznej i Środowiskowej, Uniwersytet Śląski

Dr Piotr Stankiewicz, Instytut Socjologii, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Dr Anita Ganowicz-Bączyk, etyk środowiskowy, Instytut Ekologii i Bioetyki, Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie

Dr inż. Katarzyna Kucińska, Katedra Agronomii, Wydział Rolnictwa i Biologii, SGGW

 

 

 


[i] Brak ustawy o organizmach zmodyfikowanych genetycznie, która implementowałaby dyrektywę 2001/18/EWG także grozi Polsce sankcjami ze strony Komisji Europejskiej. Ponadto, jak wykazał raport NIK z 2008 roku, chaos prawny w tej materii już doprowadził do rozprzestrzeniania się niekontrolowanych upraw GMO w Polsce.

[ii] Konsolidacja rynku materiału siewnego w rękach kilku światowych monopolistów zaczyna stanowić realne zagrożenie dla suwerenności żywnościowej społeczeństw. Rząd polski powinien podjąć wszelkie starania, aby przeciwdziałać skutkom takich niekorzystnych trendów. To są decyzje o znaczeniu strategicznym i nie mogą być podporządkowane doraźnym interesom.

[iii] Rządowy projekt ustawy o organizmach genetycznie zmodyfikowanych zgłoszony w VI kadencji, wbrew zapewnieniom, nie jest projektem restrykcyjnym. Przykłady surowych zapisów można znaleźć w ustawach wielu krajów unijnych i przenieść je do prawa polskiego. Przykładowo, w myśl prawa niemieckiego podmiot, z winy którego nastąpi zanieczyszczenie upraw tradycyjnych przez GMO, jest zobowiązany pokryć straty poniesione przez rolnika konwencjonalnego. W projekcie rządowym brakuje takich zapisów.

[iv] W Europie areał upraw GMO maleje, kurczą się też rynki zbytu dla tego typu produkcji. Polska ma dziś opinię lidera w produkcji tradycyjnej żywności i nadwyżkę w eksporcie żywności produktów rolnych. Te atuty możemy stracić decydując się na wprowadzenie technologii GMO do naszego rolnictwa.

[v] Obowiązek tychże nakłada na Polskę Protokół Kartageński i Konwencja z Aarhus.

[vi] Przykładowo, główny gracz na rynku GMO - koncern Monsanto został wielokrotnie sądownie skazany za wręczanie łapówek politykom, fałszywe reklamy czy ukrywanie wyników badań nad wpływem swoich produktów na zdrowie. W jaki sposób rząd zamierza ochronić społeczeństwo przed podobnymi praktykami ze strony tych firm?
Odpowiedz
Czesio i muchy (10 / 12 / 2011)
0

chcialem wskazać jogurty i przetwory z Bakomy na każdym opakowaniu widnieje napis że zawiera skrobie modyfikowaną a myslelem że skoro polska firma to nie będzie stosowala tego badziewia, naprawdę nie wiadomo co już kupowac. pozdrawiam

Odpowiedz
Ja cos wiem (13 / 12 / 2011)
0

Skrobia to jest podstawowy cukier zapasowy roślin!! Ludzie, chodziliście do szkoły w ogóle? Ziemniaki to czysta skrobia. Większość warzyw to skrobia, owoce tylko zawierają więcej cukrów prostych. A skrobia modyfikowana, jeśli nie jest napisane, że genetycznie to nie GMO!!! A tak poza tym, to jak czytam Wasze wypowiedzi, to dobija mnie myśl, że nasze społeczeństwo jest tak niedokształcone. Ciekawa jestem czy w ogóle ktoś z forumowiczów zdaje sobie sprawę z tego co to jest to czarodziejskie GMO?? Mocno powątpiewam. Zacząć by od tego, że to nie tylko rośliny, a również inne organizmy (np. leki produkuje się w bakteriach), a nawet jak rośliny, to niekoniecznie przeznaczone do jedzenia. Jest np. bawełna modyfikowana genetycznie. Z kolei, jak wywołujący alergie gen z orzecha przeniesie się do innej rośliny, to to że pozostaje alergogenny wcale mnie nie dziwi (to jeden z argumentów powyżej na temat niby toksyczności roślin GMO). Większość waszych argumentów to pseudonaukowe bzdury. Owszem, istnieją zagrożenia, szczególnie związane z transferem poziomym informacji genetycznej, ale poziom Waszej dysputy jest tak niski, że nie widzę sensu podawania przedstawiania szczegółów. Proponuje zacząć od zastanowienia się czy picie herbaty z cytryną jest bezpieczne oraz wdychanie tego syfnego powietrza w większości wielkich aglomeracji. Jakoś tym nikt się nie przejmuje, ale strach przed samą nazwą "GMO" jest wciąż rozbudzany w społeczeństwie. Pozdrawiam i proszę nie przesadzajcie.

Odpowiedz
Maniek (29 / 12 / 2011)
0

ucieklem do polski , bo w hameryce wiekszosc moich kumpli poumierala od tego zarcia . Tu robio to samo z 10 letnim czy 20 letnim opoznieniem , ale to wszystko po to abys zapierdalal po 12 albo 16 na dobe az do smierci , bo po co ci emerytura i cos z zycia . Mam tylko nadzieje , ze jak w stanie wojennym sie ich nie balem to i teraz ich rozpierdolimy , bo nikt nie zna minuty , ani godziny jak nam przekazano , a kary beda srogie tak nam dopomoz mlode pokolenie , dzieki

Odpowiedz
Hovara (02 / 02 / 2012)
0

@ZAINETERESOWANA

Przejrzyj te zdjęcia i artykuły z podanego linku a zrozumiesz. Obecnie choruje 10 osób na 1000 na choroby wymienione poniżej a liczba stale rosnie w zastraszajacym tepie. Ja ogladam to na co dzień. Moje zdanie to - Precz z chemią i GMO!!!!

Link

Odpowiedz
Iwo (08 / 02 / 2012)
0

Piotr i Paweł ma w swojej ofercie produkty i Danone i Morliny i Malmy...coś nie do końca wiarygodny ten raport...

Odpowiedz
Eco no mist (09 / 02 / 2012)
0

za gmo płaci się coroczny abonament bo to jest własność intelektualna, dodatkowo ten syf rozsiewa się przez wiatr samoczynnie i zakaża pola obok, apotem po tych polach jeździ prywatne gestapo monsanto i szantarzuje farmerów. Wpuszczenie gmo to jak wpuszczenie obcej waluty na teren swojego kraju gdzie inflacje i stopy procentowe kontroluje korporacja z zewnątrz. w stanach 80% jedzenia to gmo. obecnie europa i indie stają przed zagrożeniem rozciągniętym w czasie samobójstwem ekonomicznym i zdrowotnym. to tak jak być psem albo kotem zdanym na łaskę swojego kapryśnego właściciela który da nam tyle jedzenia na ile uważa że zasłużyliśmy, jak będziemy nie posłuszni nie da nam wcale w imię tresury, regulując ceny.

 

Odpowiedz
Szux (13 / 02 / 2012)
0

na to wychodzi że zjeść najlepiej rybę z rzeki albo sarnę z lasu:) ale to jest zabronione i koło się zamyka

Odpowiedz
Lurgal (26 / 02 / 2012)
0

Fantastyczny tekst! Dzięki!:)

Odpowiedz
Pfffffffff (05 / 03 / 2012)
0

A czy ktoś może dać linka do artykułu, który opisuje badania naukowe potwierdzające szkodliwość GMO? Ale nie bzdety pseudonaukowca, który czerpiąc wiedzę z książek interpretuje 'fakty' samodzielnie, tylko badania przeprowadzone w laboratorium na próbie kontrolnej i doświadczalnej? Otóż nikt tego nie zrobi, bo takich badań nie ma. Logiczne rzecz ujmując, jak coś co podnosi odporność organizmu, jego walory smakowe itp. na poziomie genu (czyli wpływa korzystnie na dany organizm) może być szkodliwe dla człowieka? Wytłumaczy mi to ktoś? Nasłuchaliście się bajek osób, które chcą niezłą kasę zarobić, bo tak ... większą korzyścią materialną jest zlikwidowanie GMO, tylko że Wy zbyt płytko patrzycie żeby to dostrzec.

Odpowiedz
Febe (11 / 05 / 2012)
0

Czy w Almie, Piotrze i Pawle, Auchan itd. nie ma produktów Wedla, Morlin, Danone, Krakus-a i innych, wymienionych wśród tych, które zawierają lub mogą zawierać GMO??? Bzdura! Te produkty są w każdym hipermarkecie, supermarkecie czy delikatesach.

Odpowiedz
Misialapa (13 / 05 / 2012)
1

W tytule powinno być "zawiera lokowanie produktów" reklama dla Almy itd, ciekawe ile biorą na portalu za takie opinie

Odpowiedz
Andrzej357 (30 / 11 / 2012)
0

zapraszam do zapoznania się z moją opinią video na temat GMO:

http://www.youtube.com/watch?v=xp3wUzwLsfs

Odpowiedz
NigdyWięcej (09 / 12 / 2012)
0

Moim zdaniem to oczywiste, że w Auchan znajdują się takie produkty jak np.: Wedel, chodziło raczej o to, że firma Auchan NIE PRODUKUJE żywności z GMO, tylko pozostaje pytanie czy to prawda?

 

Odpowiedz
Mirka (09 / 12 / 2012)
0

śmietana ZarębskiSmietana Zarębski

Kupione dziś w sklepie "Piotr i Paweł"

Odpowiedz
Basia (17 / 05 / 2016)
0
Nie trzeba być naukowcem. ale wszystkie produkty żywnościowe zawierające GMO powodują raka - zobaczcie sobie aferą z randapem i te krowy z ośmioma wymionami. Chorujemy od żywności, nie trzeba iść do apteki po chemię, chemia jest w każdym markecie, w każdym markecie, w każdym sklepie spożywczym. GMO płynie tonami z Ameryki. Poprzednicy podpisali umowę na żywność GMO. Poznań produkuje nasiona GMO. Jabłko nie pachnie jabłkiem - to jest sama chemia i gdzie tu mówić o Polskich zdrowych jabłkach np.
Odpowiedz
Komentuj przez FB